Table of Contents
Je browser is verouderd, waardoor sommige functies op onze website mogelijk niet beschikbaar zijn. Om problemen te voorkomen, raden we je aan om je browser te updaten.
U kunt de wijkverpleegkundige zorg krijgen van verpleegkundigen of van verzorgenden. Wijkverpleegkundigen zijn vaak in dienst bij een thuiszorgorganisatie. U kunt bij het kiezen van een zorgaanbieder advies vragen bij: uw gemeente; het sociale wijkteam van uw gemeente (aanspreekpunt voor vragen over bijvoorbeeld werk en inkomen, opvoeding, en hulp in huis); de huisarts; de transferverpleegkundige (verpleegkundige die na uw ontslag uit het ziekenhuis zorgt dat u de juiste zorg krijgt). thuiszorg de regenboog.
Bijvoorbeeld hulp bij aankleden, douchen, naar het toilet gaan of wondverzorging. De wijkverpleegkundige is in eerste instantie een zorgverlener en geeft u medische zorg. Bijvoorbeeld uw medicijnen klaarzetten en toedienen. Daarnaast maakt de wijkverpleegkundige afspraken met de gemeente over zorg, welzijn en wonen. De huisarts of wijkverpleegkundige bespreekt met u wat u zelf nog kunt en welke verpleging en verzorging nodig is.
De wijkverpleegkundige helpt u om de zorg te regelen. Samen met uw familie of vrienden en andere professionele zorgverleners. Bijvoorbeeld de huisarts, een medisch specialist of de maatschappelijke werker.
Bij correctiefacturen, herindieningen, herfacturaties en terugvorderingen moet u ten laatste op het einde van de betrokken procedure een nieuw bewijsstuk uitreiken aan uw patiënt, zodat hij alle correcte informatie heeft. Op het bewijsstuk (één document dat verschillende luiken of bladen kan bevatten) moet u het volgende vermelden: de conventiestatus van de verpleegkundige die betrokken is bij de verstrekkingen op het bewijsstuk; een voor de patiënt beknopte en verstaanbare omschrijving naast elke vergoedbare verstrekking, vermeld met zijn nomenclatuurcode; de kost voor de patiënt, het persoonlijk aandeel en, in voorkomend geval, de tegemoetkoming die rechtstreeks wordt aangerekend aan de verzekeringsinstelling voor elke vergoedbare verstrekking, geïdentificeerd met het nomenclatuurnummer (tenzij de verstrekkingen gegroepeerd zijn, dan kunnen deze bedragen opgeteld worden); in voorkomend geval, een voor de patiënt beknopte en verstaanbare omschrijving van elke niet-vergoedbare verstrekking, vermeld met zijn bedrag; de volledige kost voor de patiënt.
In dat geval moet u, naast de hogervermelde gegevens, volgende gegevens vermelden: het groepsnummer ‘derdebetaler’ (als de groep met een uniek derdebetalersnummer aanrekent); de naam van de groep; het contactadres; de naam van de contactpersoon; de namen van de verpleegkundigen en zorgkundigen die betrokken waren bij de vermelde verstrekkingen. Gelijksoortige verstrekkingen mag u groeperen op het bewijsstuk.
U kunt het bewijsstuk uitreiken aan: uw patiënt, de wettelijk vertegenwoordiger van de patiënt, de bewindvoerder van de patiënt. Als u het bewijsstuk niet aan uw patiënt zelf uitreikt, dan moeten de patiënt en de persoon die het bewijsstuk ontvangt daarvoor toestemming geven (wet van 22 augustus 2002 betreffende de rechten van de patiënt).
Wanneer je beroep moet doen op gezinshulp? Wanneer jij dat nodig acht! De redenen om gezinszorg in te schakelen, die zijn immers heel verschillend. Misschien is er iemand in het gezin plots ziek geworden? Of heeft iemand een beperking en wordt het te zwaar om de zorg zelf op te nemen? Of misschien heb je te maken met psychische moeilijkheden? Of… iets anders dat de sociale omstandigheden in huis bemoeilijkt? Hoe dan ook, kan je op ons rekenen om de last te verlichten.
Ze brengen een aangename en huiselijke sfeer in huis, zorgen voor je baby en broertjes en zusjes en bieden jou wat broodnodige rust. Zo kan jij je gewoon focussen op datgene wat het belangrijkste is: genieten van jouw nieuwste spruit. Heb je dringend hulp nodig na een onverwachte opname in het ziekenhuis of valt je vertrouwde mantelzorger plots weg? Dan kan jij rekenen op ons professioneel team verzorgenden. thuiszorg de regenboog.
Onze acute thuisverzorgenden staan je graag bij betreffende hygiënische zorgen, het maaltijdgebeuren, boodschappen doen, licht huishoudelijk werk, opvang van kinderen, enzovoort. Aarzel zeker niet om ons te contacteren voor meer informatie over de diensten die onze thuisverzorgenden aanbieden! Ben je omwille van gezondheidsredenen niet meer in staat om je woning zelf naar behoren te onderhouden? Dan contacteer je best onze poetshulp - thuiszorg de regenboog.
Ook voor zorg voor personen met een beperking mag je op ons rekenen. Onze verzorgenden helpen waar en wanneer nodig bij tal van dagelijkse activiteiten. Denk maar aan persoonlijke verzorging, licht huishoudelijk werk, begeleiding bij ontspanningsactiviteiten, koken, enzovoort.
Mevrouw Boesten samen met dochter Maaike - thuiszorg de regenboog. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant En wie gaat er nu zorgen voor mevrouw Boesten? De oud-lerares Nederlands (83) mag er deze woensdag monter bijzitten in haar te grote eensgezinswoning in Amstelveen, met de Volkskrant voor haar op de keukentafel, de ouderdom heeft afgelopen week wel degelijk z’n tanden laten zien.
Gevallen, na een delier (een tijdelijke staat van verwarring), die weer het gevolg was van een urineweginfectie. Een eerder delier, in november, bracht haar op het randje; zelfstandig wonen ging, met driemaal daags wijkverpleging, nog nét, al maakte haar dementie dat steeds moeilijker - Thuisverpleging Herzele. thuiszorg de regenboog. Het tweede delier heeft mevrouw Boesten over het randje geduwd.
Alleen zijn gaat niet meer. Mevrouw Boesten heeft al een indicatie voor het verpleeghuis. Maar: geen plek. thuiszorg de regenboog. Crisisopvang zou kunnen, maar dan komt ze wellicht in Groningen terecht, of Maastricht. De thuiszorgorganisatie die verpleeghuiszorg-thuis aanbiedt dan? Personeelstekort én een ziekteverzuim van 30 procent. Nu wisselen zoon en dochter elkaar af, tussen het bedrijf en docentschap door.
Dochter Maaike: ’Ik ben in staat het huis uit te lopen en de politie te bellen dat zich hier een crisis afspeelt. Dan mag de burgemeester het oplossen - thuiszorg de regenboog.’ Wijkverpleegkundige Van Dijk belooft ’s middags weer een ronde zorgorganisaties te gaan bellen. ‘Want je kunt hier niet blijven, hè?’ Nee, schudt mevrouw Boesten, dat begrijpt ze wel.
Nu al zijn er 50 duizend verpleegkundigen en verzorgenden te weinig; dat tekort loopt in de sterk vergrijsde sector de komende acht jaar met zo’n tienduizend per jaar op. Tegelijkertijd stijgt het aantal 65-plussers van ruim 3 miljoen nu, tot 4,8 miljoen in 2040. Het aantal mensen met dementie zal verdubbelen tot 330 duizend.
Dat is het beleid. De verzorgingshuizen zijn afgeschaft, het is goedkoper, en bovendien: de meeste ouderen wíllen hun woning ook helemaal niet verlaten. Wijkverpleegkundigde Marieke van Veen. Beeld Marcel van den Bergh Dus ja, wie gaat er voor al die mevrouwen Boesten zorgen? ‘Het arbeidsmarktprobleem is niet iets van morgen, het is er nu en het is urgent.’ Inge Borghuis was twintig jaar verpleegkundige, wilde nooit manager worden, maar is inmiddels al tien jaar bestuurder van Amstelring; een ouderenzorgorganisatie in Amsterdam en omgeving, met zo’n 3.
Elke dag merkt ze dat er meer ouderen zorg nodig hebben dan dat zij en haar collega’s kunnen leveren, vertelt ze aan keukentafel-met-kat in Amersfoort. ‘We hebben vacatures, van specialist ouderengeneeskunde tot verzorgende, waar gewoon helemaal niemand op reageert. Tegenover Artis willen wij nieuwe zorgwoningen openen voor mensen met dementie.
De helft van de medewerkers rekruteren we onder mensen zonder zorgopleiding, die noemen we ‘blijmakers’. Dan nog is er te weinig zorgpersoneel. Het betekent dat we voorlopig deels niet open kunnen.’ Verandert er niets ‘dan krijgen we nog veel meer urgente situaties dan we nu al hebben’, zegt Borghuis. ‘Maar het lijkt wel of dat alleen onze verantwoordelijkheid is, dat alle gevolgen van het politieke beleid op ons bord terechtkomen.
Maar als ik de onderhandelingen doe over onze tarieven in de wijkverpleging, lijkt het wel of zij in een andere wereld leven. Dat moeten er zo veel mogelijk dubbeltjes en kwartjes van het tarief af.’ Mevrouw Boesten eet een boterham op een placemat met haar kleinkinderen erop. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant Zorgverzekeraars zijn notoir zuinig.
Het gevolg is dat ouderenzorginstellingen de loonsverhogingen uit de cao niet kunnen betalen zonder verlies te lijden, zegt Karin Leferink. Ook zij is oud-verpleegkundige en nu bestuurder van IJsselheem, een zorgorganisatie uit Zwolle en omgeving met 2. 750 medewerkers. ‘Toch waren wij voorstander van nog meer loonsverhoging dan nu is afgesproken (tot 6,5 procent, red.), omdat onze medewerkers beduidend minder verdienen dan in andere publieke sectoren (tussen de 6 en 9 procent minder, berekende de Sociaal Economische Raad vorig jaar, red.).
Wij zijn een cruciale partij in de zorgketen, als wij omvallen dan dondert de hele zorg – van huisarts tot ziekenhuis – in elkaar. Maar het valt niet op, omdat we ook verpleeghuizen en andere zorgvormen hebben, die uit de Wet langdurige zorg (Wlz) worden betaald. Daar mogen zorgverzekeraars niet over onderhandelen, zijn de tarieven wel toereikend, en kunnen we dus net het verlies op de wijkverpleging mee compenseren.’ In de wijkverpleging ‘zijn we volgens de verzekeraars nooit doelmatig genoeg’, zegt Borghuis, ‘ik heb de hoogste tarieven van Nederland, krijg ik dan te horen (thuiszorg de regenboog) - Thuisverpleging Oosterzele.
Wij bieden chemokuren thuis, nachtzorg, hebben patiënten met intensieve dementie. Maar toch moeten we altijd meer patiënten per uur zien te verzorgen.’ Het betekent dat de werkdruk verder oploopt, terwijl de ouderenzorg zelf van lagere kwaliteit wordt. Bij de tweede ochtendvisite van wijkverpleegkundige Van Dijk doet niet mevrouw Diepeveen (86) zelf open, maar haar dochter, in lichte paniek.
Sinds een paar maanden heeft ze een spierziekte, en de kracht in haar lichaam neemt snel af. Gisterenavond is ze gestruikeld, haar voet haakte achter de deur, en ze viel voorover de badkamer in. Toen ze bijkwam, is ze naar de telefoon gekropen, en heeft ze haar dochter gebeld. ‘Help, help’, is alles wat ze kon zeggen.
En toch gebeurde het’, vertelt ze beduusd aan Van Dijk. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant In haar gezicht een fikse snee, een hersenschudding is waarschijnlijk, haar schouder is beurs en blauw. Toch was mevrouw Diepeveen resoluut gisteravond toen haar dochter eenmaal de ambulance had gebeld: ze ging niet mee naar het ziekenhuis.
Hoe moet dat met de wc, de douche, eten en drinken? Een probleem is dat juist de laagst opgeleide krachten (verzorgende niveau 2) een aantal jaar geleden uit de wijkverpleging zijn gekieperd, zegt Hans Buijng. Hij is bestuurder bij brancheorganisatie Zorgthuisnl. Die verzorgenden mogen geen medische handelingen verrichten als het verzorgen van wonden of het toedienen van medicatie, maar zijn bij uitstek wel geschikt om te helpen bij de ‘ADL’, de algemene dagelijkse levensverrichtingen.
Je moet dus voorkomen dat iemand van het hoogste niveau 5, de werkzaamheden van iemand met niveau 3 gaat verrichten, want dan verdring je je eigen werk.’ De personen met niveau 2 werden ontslagen omdat de kwaliteit van zorg bij hen niet gegarandeerd zou kunnen worden, zegt Buijng. ‘Maar dat is kul.
En nu het tekort zo groot is, ga dan geen mensen buitensluiten die je goed kunt gebruiken.’ Juist bij personen als mevrouw Boesten en mevrouw Diepeveen zouden deze verzorgenden een uitkomst zijn, denkt ook wijkverpleegkundige Van Dijk. ‘Maar onze organisatie heeft vooral hoogopgeleide verpleegkundigen in dienst voor de complexe zorg thuis.’ Maar ook al komen er personen bij die deze zorg straks wél weer mogen leveren, dan nog zijn de hoge zorgstandaarden uit het verleden niet meer haalbaar, waarschuwen Borghuis en Leferink.
Borghuis: ‘We zullen bij elke patiënt nog strikter moeten nagaan: wat kunt u nog zelf? Oké, dan nemen wij dat niet van u over. Wat kan technologie? Er zijn hulpmiddelen voor steunkousen, er bestaan apparaatjes die op het juiste moment van de dag de juiste hoeveelheid medicijnen vrijgeven. Wat kan het netwerk doen? Niet alleen familie, ook de buurvrouw - thuiszorg de regenboog.
In die volgorde.’ Nu horen wijkverpleegkundigen nog vaak van bijvoorbeeld huisartsen: als jullie niet komen, dan komt er niemand meer. Borghuis: ‘Maar is thuiszorg dan de oplossing die de eenzaamheid moet oplossen?’ Het leidt tot pijnlijke situaties, ziet Leferink. ‘Stel: je komt als verpleegkundige al vijf jaar dagelijks bij een 80-jarige alleenstaande thuis.
Je helpt met medicatie, en een keer per week zet je ’m onder de douche. Echt een gemiddelde situatie. Meneer vindt het geweldig, even een praatje, hopelijk een kopje koffie. En ineens moet je zeggen: ik kom niet meer elke dag. Voor die medicijnen krijgt u een apparaatje, met de steunkousen stoppen we.
More from Aanbrengen van zalven, Bloedafnames, Blaassondage
Table of Contents
Latest Posts
Vind Thuiszorg Bij U In De Buurt
Thuiszorg Lier
Vacatures In De Thuiszorg
All Categories
Navigation
Latest Posts
Vind Thuiszorg Bij U In De Buurt
Thuiszorg Lier
Vacatures In De Thuiszorg